E. Diversen

Om eens wat anders te hebben dan het geijkte assortiment, volgt hier een reeks van op zichzelf eenvoudige planten, maar die als containerplant een bijzonder effect sorteren.

1
Aardbeien
Begin augustus een aantal jonge planten in een flinke container zetten. Er zijn ook speciale aardbeienpotten in de handel. In de winter niet binnen zetten.
   
2
Boerenkool
In november-december-januari kan men een forse plant (met of zonder wortel) stevig diep in een container steken. Ze kunnen wekenlang fris groen blijven. In juni-juli een mooie jonge plant met perskluit oppotten kan uiteraard ook.
   
3
Sla
Eind maart of begin april een aantal jonge planten met perskluit in een brede pot of schaal planten met een plantafstand van 15 tot 18 cm. De pot op een zonnige beschutte plaats zetten. Als er zware nachtvorst wordt verwacht, mag de pot die nacht binnen worden gezet. Half mei de Sla vervangen door zomergoed, of laten staan en in bloei laten komen.
   
4
Tomaten
Eind maart tot half april een flinke plant met perskluit in een forse container zetten en in een onverwarmde kas of zonnige kamer verder kweken. Direct na het planten een forse stok naast de stengel zo diep mogelijk in de container steken en de stok verbinden met ook diep in de container gestoken ijzerdraad (zie tekening). Bij het opgroeien de stengel om de 20 cm met de stok verbinden. Dagelijks water geven. Zijscheuten (dieven) regelmatig verwijderen en als de plant in bloei staat ook dagelijks een paar stevige tikken tegen de stok geven (ter bevordering van de bestuiving). Half mei de container buiten op een beschutte zonnige plaats zetten. De stok verlengen of verwisselen voor een minstens 2 meter lang andere stok of staaf. Aan de containerrand een aantal laag blijvende zomerplanten zetten, bijvoorbeeld Lobelia's of Petunia's. Als de plant buiten staat, is het tikken voor bestuiving niet meer nodig. Elk ras is geschikt, maar vooral de Cherrytomaat is bijzonder decoratief. De selectie F1 Totem is een genetisch compacte Tomaat met een stevige hartstam. Bij deze Tomaat is steunmateriaal veelal niet nodig en ook het z.g. dieven kan achterwege worden gelaten. Hoogte 50 tot 70 cm.
   
5
Uien
Half maart een flinke container klem vol zetten met grote bollen. Geknakte bladeren afknippen.
   
6
Skimmia reevesiana (S japonica)
Groenblijvende besheester. Deze Skimmia moet men niet verwarren met de overbekende Skimmia japonica 'Rubella' (S. foremanii), die men in vele tuinen kan aantreffen; meestal op de verkeerde plaats (op kleigrond in de volle zon staan), terwijl ze in de schaduw moet staan. Oktober-november-december enkele zwaar met bessen bezette planten in een mooie container zetten. Het grondmengsel doet niet ter zake en de planten hoeven ook niet te worden begoten. De prachtige rode bessen blijven schier eindeloos aan de plant zitten. Half mei de planten op de composthoop gooien en de container vullen met perkplanten. Wie een tuin op goede veengrond heeft, kan proberen de planten voort te kweken, maar de kans dat ze weer volop in bes komen is gering. Deze prachtige wintersieraden zijn helaas nog al prijzig.
   
7
Viola (Viool)
Het betreft hier eenjarige Violen, welke zowel grootbloemig als kleinbloemig in talloze kleuren verkrijgbaar zijn. Begin oktober of iets later in een flinke bak of pot zetten. De planten moeten bijna tegen elkaar worden gezet. Indien nodig ook in de herfst water geven. Regelmatig uitgebloeide bloemen afknippen. In de winter onder geen beding binnen zetten. Vanaf het voorjaar op een schaduwrijke plaats zetten. Met enig geluk houden ze het tot aan de zomer of nog langer vol, maar veelal wordt het dan te warm en wordt het tijd om ze te verwisselen voor herfstbloeiers.
   
8
Vroegbloeiende Tulpen
In de maand september enkele goedkope potten met bollen vullen en die potten op een veilig plekje in de tuin ingraven. De potrand moet een paar centimeter onder de grond zitten. Als in het vroege voorjaar de bladeren een eindje boven de grond staan, de bollen met pot en al overzetten in een mooie container. De bollen direct in een mooie container zetten en buiten een plaatsje geven kan ook. Uiteraard zijn diverse andere vroegbloeiende bol- en knolgewassen ook geschikt voor deze methode. Een aardige variant is, om zo'n ingegraven pot in de winter binnen te halen en daar de bollen in bloei te laten komen.
   
9
Potje met wind
Een leuke pot of schaal vullen met rulle grond die men op verschillende plaatsen in de tuin heeft verzameld. Deze pot of schaal ergens in de tuin zetten en zo nu en dan verplaatsen naar een ander gedeelte van de tuin. De pot of schaal ook begieten als de andere kuipplanten water nodig hebben. Volgens de wet "alles is overal, maar het milieu selecteert" kan het aardige verrassingen opleveren. Het totaal van wat hiervoor omtrent planten in containers te berde is gebracht, moge voldoende zijn om een flink tijdje vooruit te kunnen, maar de onderdelen van dit onderwerp zijn daarmee nog lang niet uitgeput. Nader onderzoek is zeker de moeite waard. De uitdaging om wat uit te proberen waarvan men nooit iets gehoord, gezien of gelezen heeft, kan stellig een spannend en leerzaam avontuur zijn.